Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Menetelmä

Alkusanat muodostavat minikielen,  jonka avulla voidaan selittää periaatteessa kaikkien maailman kielten kaikki sanat ja asiat. Alkusanat (engl. primes) ovat ensinäkemältä ihan tavallisia sanoja: minä, sinä, tietää, tahtoa, tuntea, ajatella, hyvä, paha, iso, pieni, sama, osa, lähellä, kaukana, ehkä, jos, ei… 

Alkusanoja itseään ei voi määritellä enää sen yksinkertaisemmin. Niitä voisi verrata luonnontieteistä tuttuihin alkuaineisiin, joihin kaikki ympärillämme oleva materia voidaan palauttaa. Samalla tavalla kaikkien ympärillämme olevien sanojen merkitykset voidaan palauttaa alkusanoihin.

Alkusanoja on laskutavasta riippuen noin 6070. Alkusanojen lisäksi tässä minikielessä on yksinkertainen kielioppi. Parhaiten alkusanat sopivat abstraktien asioiden – kuten ajatusten, tunteiden, arvojen ja asenteiden selittämiseen.

Alkusanat voidaan löytää kaikista luonnollisista kielistä. Kaikki maailman ihmiset voivat ymmärtää samalla tavalla sen sen, mitä sanotaan alkusanoilla. Alkusanoilla vaihdettu viesti ei saa mitään lisämerkityksiä matkan varrella. Alkusanoja voidaan pitää universaaleina kieliriippumattomina ajattelun yksiköinä.  

Alkusanamenetelmä on poikkeuksellinen siksi, että sitä voivat käyttää muutkin kuin asiaan perehtyneet kielentutkijat. Alkusanojen nerokkuus piilee erityisesti siinä, että niiden avulla pääsee muiden sanojen merkityksen sisälle. Millaisia merkityksiä, ajatuksia, arvoja ja asenteita kantaa mukanaan asiasta kertova sana? Alkusanoilla pääsemme analysoimaan tapaa, jolla tavalliset sanat rakentavat ja viipaloivat todellisuutta. Yksinkertaisuudessaan menetelmä on nykyaikaisen kielentutkimuksen suurimpia oivalluksia.

Opit käyttämään alkusanoja 15 minuutissa. Jo tunnissa luot sellaista analyysiä ettet uskoisi itsekään. Menetelmä on yhtäältä helppo. Toisaalta se tarjoaa vuosiksi haastetta myös kielentutkimuksen ammattilaiselle.  

Jos haluat tietää menetelmän perusteista lisää, lue tästä.