Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Miten käytän alkusanoja?

 

Seuraavassa näytämme, miten olemme rakentaneet luottaa-verbin selitystä. Tarkastelemme tätä lauseessa Minä en luota sinuun.

 

Olen kuullut monta kertaa, kun sanot: "Minä teen jotain."

Silloin olen ajatellut: vähän ajan kuluttua teet niin kuin sanoit. 

Näin ei ole tapahtunut.

Nyt ajattelen: jos sanot tekeväsi jotain, et ehkä teekään.

En voi tietää, teetkö, mitä sanot.

Se tuntuu minusta pahalta.

 

Tässä on yksi selitys, mitä voidaan tarkoittaa kun sanotaan: minä en luota sinuun. Jos keskustelu jatkuisi, voisimme saada myös muunlaisia määritelmiä sanalle. Voimme kuvitella, miten keskustelu jatkuisi vaikkapa pariterapiatilanteessa osapuolten keskustellessa, mitä luottamus heille tarkoittaa. Mukaan voisi tulla esimerkiksi alkusana tottaEn voi tietää, onko se, mitä sanot, totta.

Miten tämä määritelmä käytännössä syntyi? Ennen kuin aloimme selittää luottaa-sanaa, ympyröimme ne alkusanat, jotka asiaan voisivat liittyä. Mukaan pääsivät keskiympyrän verbeistä ajatella, tietää, kuulla, sanoa, tehdä ja tapahtua. Sitten oikealta ylhäältä tulivat mukaan ensimmäisinä minä ja sinä. Tuntumiseen liittyy paha, se tuli mukaan oikeasta alalaidasta. Ajan kuluminenkin liittyy luottamiseen, vasemmalta ylhäältä tuli mukaan kun ja kerta.

Alkusanojen käyttö on siis yksinkertaista. Selität asiasi selvällä suomen kielellä, mutta pyrit käyttämään vain listassa annettuja sanoja. Voit kirjoittaa selityksesi paperille tai tietokoneelle. 

 

1)  Tulosta aloituspakkaus. Aloita tutustumalla siinä esitettyihin alkusanoihin. Silmäile sanoja, voit myös lukea ne ääneen. Pysähdy hetkeksi jokaisen sanan kohdalla makustelemaan. Voit miettiä, miksi juuri se mahtaa olla alkusana. (Voit myöhemmin jopa kokeilla, pystyisitkö määrittelemään jonkun alkusanoista jotenkin yksinkertaisemmin. Kerro meille, jos onnistut tässä!)

2)  Selaile esimerkkejä. Tutki, miten niissä on käytetty alkusanoja.

3)  Valitse sana tai asia, jonka haluat selittää alkusanoilla. Selitystä tarvitseva sana voi olla esimerkiksi sellainen, jonka olet huomannut aiheuttavan väärinkäsityksiä, esim. kunnioittaa, käyttäytyä tai välittää. Kun selität sanaa, tarkastele sitä jossain sille tyypillisessä lauseyhteydessä. Esim. Pitääkö lapsen kunnioittaa vanhempiaan? Hän ei osaa käyttäytyä. Välitätkö minusta? Selitettävä asia voi olla esimerkiksi jokin epämääräinen tunne, hankala tilanne tai ihmissuhdekuvio.

4)  Aloita ympyröimällä alkusanojen joukosta ne alkusanat, jotka mielestäsi liittyvät selitettävään sanaan tai asiaan.

5)  Ryhdy selittämään sanaa tai asiaa. Ääneen puhuminen voi auttaa. Voit rakentaa selityksesi miten haluat, kunhan pyrit käyttämään vain alkusanoja. Voit taivutella ja yhdistää alkusanoja miten haluat.

6) Usein selittäminen on helpointa aloittaa verbistä: mikä verbi kuvaa parhaiten määriteltävää sanaa tai asiaa, ts. onko se tapahtumista, tuntemista, tietämistä, sanomista...

7) Yritä saada selityksestä mahdollisimman lyhyt, kuitenkin niin että kaikki asiaan kuuluvat olennaiset osat ovat mukana.

8) Voit muokata selitystäsi miten haluat. Joskus voi olla hyödyllistä tehdä samasta asiasta useampiakin erilaisia selityksiä. Säästä tekemäsi selitykset ja merkitse niihin päivämäärät, niin voit palata eri versioihin myöhemmin.