Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Yhteiskuntaan ja politiikkaan liittyviä harjoituksia. 

Jos haluat kertoa ajatuksesi muillekin, osallistu keskusteluun sivun alalaidassa. Jos kyseessä olevasta sanasta ei vielä löydy keskusteluketjua, luo uusi keskustelu. 

 

Hallitusneuvotteluissa keväällä 2015 perättiin luottamusta. Helsingin Sanomat uutisoi asiasta 22.4.2015 näin: ”Vaikka luottamusta toisteltiin, harva osasi yksiselitteisesti määrittää, mitä se tarkoittaa.” Alexander Stubbin mukaan ”luottamus on sitä, että kaksi ihmistä menee samaan huoneeseen, katsoo toisiaan silmiin ja miettii miten Suomi saadaan nousuun. --- Että onko tämä se kaveri, jonka kanssa se voidaan tehdä?” Päivi Räsänen kommentoi asiaa näin: ”Kun puolueet ovat sanoneet toisilleen tahdon, tavoitteena on pysyä yhdessä, kunnes seuraavat vaalit ne erottavat.” – Selitä alkusanoilla, mitä luottamus sinun mielestäsi tarkoittaa.

 

Timo Soini selittää Iltasanomissa 22.4.2015 kanttia näin: ”Kokemus ja kestävyys. Sellainen menee suoraan ihmisten selkärankaan, että toi me tiedetään ja tunnetaan. Se auttaa tässä hommassa, poliitikon tärkein ominaisuus kun on kestää henkistä epämukavuutta. Sitä kutsutaan kantiksi.” – Hyvin selitetty, mutta yritä saada kantille vielä parempi määritelmä käyttämällä alkusanoja. 

 

Hallitusneuvotteluissa toukokuussa 2015 mukana ollut Matti Vanhanen kommentoi tilannetta Helsingin Sanomille näin: ”Ja viimeisten kahden päivän aikana on muokattu yksittäisiä lauseita niin, että kaikki ymmärtävät ne samalla tavoin. Nyt kaikki on kutsuttu koolle, että eiköhän tulosta kuulu.”  Kerro alkusanoja käyttäen oma käsityksesi Suomen nykyisestä hallitusohjelmasta.

 

Suomessa asiat päätetään demokraattisesti.  Selitä alkusanoilla, mitä on demokratia.

 

Oulussa asuva amerikkalainen lukee Kalevaa, löytää sieltä uuden sanan ja kysyy, mitä ihmettä tarkoittaa nurkkakuntainen.  Selitä alkusanoilla.

 

Itsenäisyyspäivänä 2015 Arto Aniluoto sanoi Yleisradion Horisontti-ohjelmassa, että on tärkeää huomata, miten ihminen voi olla isänmaallinen olematta silti patrioottinen.  Selitä alkusanoilla, mitä isänmaallinen ja patrioottinen tarkoittavat – ja miten nämä käsitteet eroavat toisistaan.

 

Moskovan kirjeenvaihtaja Pekka Hakala kirjoittaa Helsingin Sanomien kolumnissaan 29.11.2015 ammatistaan ärsyttäjänä.  Kerro alkusanoilla, mitä jutun perusteella tarkoittaa ärsyttää.

 

Yle Puheen aamulähetyksessä 24.11.2015 haastateltiin Kielitoimiston sanakirjan päätoimittajaa Eija-Riitta Grönrosia sanakirjaan tulevista uusista sanoista. Toimittaja kysyi, miten määritellään pääministeri Juha Sipilän lempisana vatulointi. Päätoimittajan vastaus oli selvä: No se on jahkailua!  – Tee alkusanoja käyttäen vatuloinnille määritelmä, jonka Suomessa asuva maahanmuuttajakin ymmärtää.

 

Yrjö Rautio kirjoittaa Helsingin Sanomien kolumnissa (11.12.2015), miten valtionvarainministeri Alexander Stubbista tuli ylimielinen.  Lue juttu tästä ja kerro alkusanoilla, mitä Stubbille tapahtui ja millainen hänestä tuli. 

 

Suomessa keskustellaan syrjäytyneistä. Sosiaalityöntekijän mukaan "sivistyneen yhteiskunnan tuntomerkki on, että se pitää huolta syrjäytyneistä. Oikeistoliberaali puolestaan on sitä mieltä, että ”mitä enemmän syrjäytyneille syytää rahaa, sitä enemmän heitä tulee”. Onkohan kahdessa lausumassa sanalla syrjäytynyt sama merkitys? – Selitä alkusanoja käyttäen, mitä sosiaalityöntekijä ja oikeistoliberaali tarkoittavat sanalla syrjäytynyt